|
theodoron tēma (2010-06-26 18:07) [ visas] :
gribu pati gatavot riekstu šerbertu, tādu, kādu atceramies no pad. laikiem - cieti, mežonīgi saldi kvadrātiņi.:)varbūt kāds zina recepti?
Nezinu, bet liekas, ka tur bija olu baltumi, sviests, cukurs, rieksti, paeksperimentē un pastāsti...:)
|
Zem hidrauliskās preses jāliek. :))
|
Jāiet uz veikalu un jānopērk:)))
/nav ne jausmas par šo recepti, bet būtu labi dabūt/
|
Man gan šķiet, ka "Laima" to vēl aizvien ražo tāpat kā agrāk...
|
Apskatījos google.lv un atklāju, ka šerbertu un citus austrumu saldumus Latvijā ražo nevis "Laima", bet gan Daugavpils konditorejas fabrika Bona Dea. Nebiju par tādu dzirdējusi, lai gan izstrādājumi ir pazīstami no veikala plauktiem. Piena šerberts tiek izgatavots no piena-konfekšu masas un apceptiem, sasmalcinātiem riekstiem. Vispār, jau šerberts ir kaut kas līdzīgs saldējumam. Tikai tādas receptes vien piedāvā google.lv...
|
mani visvairāk interesē pagatavošanas tehnoloģija - diez, kā tikt pie piena-konfekšu masas?:) diplomētie konditori droši vien klusēs kā partizāni:D
un taisnība, ka te ir putra terminos:) es arī googlējot atradu tikai saldējumam līdzīgās receptes. vēl šai sakarā tiek piesaukts arī "sorbets".
tātad gribu uztaisīt ļoti saldu, kalorijām bagātu un ārkārtīgi noslēpumainu kārumu:D
|
Bet šerbets jau ir tāds irdens, saldēts saldais ēdiens ar saspaidītu ogu mērci, kaut kas pa vidu starp saldējumu un putukrējumu, ne?
Varbūt pameklē "austrumu saldumu receptes" vai tā kaut kā?
|
Pirmais meklējums: http://virtuve.calis.lv/receptes/saldie/austrumu-saldumi/
Kozinaki
Sastāvdaļas:
3 glāzes notīrītu valriekstu
1 1/2 glāzes medus
1/2 glāze cukura
Gatavošana:
Valreikstus attīra no čaumalām un no brūnās miziņas , sadala uz pusēm vai četrās daļās, izber uz tīras pannas un nedaudz apgrauzdē. Apgrauzdētos riekstu saberž rokās vai sagriež nelielos gabaliņos. Medu (vēlams mākslīgo) sajaukt ar cukuru, maisot uzkarsēt un vārīt līdz, medus pile uz šķīvja sarecēs un nebūs šķidra. Medus masā ieber riekstus, nepārtraucot maisīt vāra vēl 15 min.
Iegūto, biezo masu izliek uz dēlīša, kas iepriekš apliets ar aukstu ūdeni, masu, ar aukstā ūdenī iemērktu, karoti izlīdzina, lai būtu 1 cm bieza, kad kozinaki ir nedaudz padzisuši, ar asu nazi, sagriež nelielos gabaliņos vai rombiņos un liek sastingt.
Valriekstu vietā var izmantot mandeles.
|
paldies par recepti. šis ir manis meklētā tuvs radinieks:) bet nav tik noslēpumains:D
|
jā, klasiskā variantā par šerbertu sauc Tevis aprakstīto auksto desertu. kāpēc padomju konditori sataisīja putru terminos, nav ne jausmas:D
toč jāmeklē pie austrumu saldumiem.
|
Vai tad sorbets un sherbets ir viens un tas pats?
|
te ir baigā putra terminos. ir tas "padomju šerberts", kura tehnoloģiju es tagad medīju, un kas pēc klasiskās konditorejas standartiem nav nekāds šerberts:) un ir šerberts, citur šerbets, citur sorbets, kas ir aukstais gardums, ko taisa no augļiem, sulām, olbaltuma, cukura utjpr.
|
bet kad ludzu varēs dabūt ēst.....nesaprotu?
|
pagaidi, atradīšu, uztaisīšu, nofotografēšu un nosūtīšu interešu biedriem un biedrenēm:D
|
Vēsais deserts sorbets.
Sorbets ir raksturīgākais vasaras deserts. To tradicionāli gatavo vai nu no augļu sulām, sīrupiem, želejām, ievārījumiem, vai arī no svaigiem augļiem un ogām zemenēm, ķiršiem, ērkšķogām.
Ja sorbetu gatavo, piemēram, no zemenēm vai persikiem, kam ir samērā blīva struktūra, veidojot stingru, vijīgu masu, var pat nepievienot cukuru vai glikozi tās sabiezināšanai.
Interesants sorbets pagatavojams no citrusaugiem citrona, laima. Ja sorbetu gatavo, piemēram, no zemenēm vai persikiem, kam ir samērā blīva struktūra, veidojot stingru, vijīgu masu, var pat nepievienot cukuru vai glikozi tās sabiezināšanai. Toties, ja sorbetu veido no citrona, laima vai apelsīna, masa ir pārāk šķidra. Lai sasalstot neveidotos ledus klucis, jāpievieno palīglīdzekļi olas baltums un glikoze. (Uzmanību šķidrā pārtikas glikoze nejaukt ar aptiekā nopērkamo pulverīti!)
Neparastāks sorbets pagatavojams arī, piemēram, no bazilika. Tas nudien ir kaut kas pārsteidzošs un lieliski iederēsies garšu nianšu pētnieku vakariņu noslēgumā.
Zemeņu sorbets
Nepieciešams
200 g svaigu zemeņu
300 g ūdens
100 g cukura
60 g glikozes
Pagatavošana. Uzvāra ūdeni ar cukuru, pievieno glikozi. Nedaudz atdzesē. Pievieno zemenes bez zaļajiem kātiņiem. Sablenderē, izkāš caur sietu un atdzesē. Liek saldējuma mašīnā. Var likt arī mājas saldētavā, bet tad ik pēc pusstundas sorbets jāapmaisa, lai tas nesasaltu klucī. Sorbeta masai var pievienot divus saputotus olas baltumus, tos uzmanīgi iecilājot. Tas sagatavoto masu padara vijīgāku.
Bazilika sorbets
Nepieciešams
50 g svaigu bazilika lapiņu
300 g ūdens
200 g cukura
80 g glikozes
Pagatavošana. Uzvāra ūdeni ar cukuru un izkausē glikozi. Kārtīgi atdzesē. Tad pievieno svaigās bazilika lapiņas un sablenderē. Izkāš caur sietu un saldē tāpat kā zemeņu sorbetu.
|
LAIMA piedāvā saldu un garšīgu šerbetu ar kraukšķīgiem zemesriekstu gabaliņiem. Vairāk par LAIMA šerbetu uzzini www.laima.lv.
|
forši, bazilika sorbets baigi kārdinošs liekas.
šodien izdomāju, ka mēģināšu taisīt savu riekstu šerbertu tā - karsēšu treknu pienu vai pienu uz pusēm ar saldo krējumu kopā ar cukuru, kamēr sabiezēs un bēršu klāt daudz viegli apgrauzdētus riekstus. visticamāk, sanāks "Gotiņa":)
|
|
Rādu no 1 līdz 17 (kopā 17) |
|
Šī tēma ir slēgta un to vairs nevar komentēt
|